Vitikkalan suku ry

 

Kaarle Vitikkala - suvun kanta-isä

Kaarle Vitikkala 1830-luvulla. Mikkeli Vahasen maalaus, taulun omistaja Kyösti Järvinen.

Kaarle Vitikkala. Syntynyt 27.5.1760 Vampula. Kuollut 25.7.1848 Kokemäki. Säteriratsutilallinen. – Puoliso Eeva Kristiina Vikberg. Syntynyt 1.12.1766 Kokemäki. Kuollut 22.4.1839 Kokemäki.

Lapset:
Juha Hassala
Kaarle Grönholm
Fredrik Grönholm
Eeva Kristiina Sjöstedt
Antti Korpela
Erland Vitikkala
Maija Järvenpää

 

Vitikkalan suku polveutuu Kokemäellä ja laajemminkin Satakunnassa vaikuttaneesta säterirusthollari Kaarle Vitikkalasta (27.5.1760 - 25.7.1848) ja hänen puolisostaan Eeva Kristiinasta (1.12.1766 - 22.4.1839). Heidän jälkeläistensä vaiheet kertovat paljon suomalaisen yhteiskunnan kehityksestä parin sadan vuoden aikana. Osa suvusta on pysytellyt kantavanhempien talonpoikaisessa ammatissa ja elämänmuodossa, mutta jo kaksi Vitikkalojen poikaa lähti opin tielle perustaen suvun virkamieshaarat. Sittemmin suvun jäseniä on ollut monissa toimissa ja tehtävissä.

Paljon Suomen kansan vaiheista kertovat myös Kaarle ja Eeva Kristiina Vitikkalan tutkittujen esivanhempien kohtalot keskiajan lopulta alkaen. Kaikkiaan tämä on muodikasta "mikrohistoriaa", joka kertoo "tavallisten" ihmisten elämänmenosta entisaikaan.

Vaikka Vitikkalan sukuyhdistys perustettiin vaalimaan erityisesti kantaisän muistoa, naiset on aina tunnustettu keskeisiksi suvun vaiheissa. Kaarle Vitikkalakin pääsi vaikutusvaltaiseen asemaansa suurtilan isäntänä naimakaupalla kihlaamalla velkaisen säterirusthollin vain 15-vuotiaan tyttären Eeva Kristiina Vikbergin. Suvun piiriin on sittemmin luettu aina tasa-arvoisesti niin poikien kuin tytärten jälkeläiset.

Ote Vitikkalan suku 2000 kirjasta Jyrki Vesikansan tekstistä