Kaaarle Grönholmin perhe
Kaarle Grönholm
Kaarle Grönholm on Kaarle ja Eeva Kristiinan toiseksi vanhn poika. Hän syntyi Kokemäellä 1783 ja kuoli 80 vuoden ikäisenä Raumalla 1864.
Kaarle ja Eeva Kristiina Vitikkalan jälkeisestä toisesta sukupolvesta on säilynyt valokuvia hyvin vähän. Ymmärrettävää, koska valokuvien aikakausi alkoi vasta 1850-luvun puolivälin paikkeilla. Onnistuimme tunnistamaan toisen valokuvan Kaarle Grönholmista, nyt perheensä kanssa. Kuva on suunnilleen vuosien 1850-52 väliltä.
Kaarle Grönholm (1783-1864), Rauman pormestari on toiseksi vanhin Kaarle ja Eeva Kristiina Vitikkalan lapsista.
Kaarle Jacob Helander (1816-1879), Taivassalon kirkkoherra, Kaarle Grönholminn ja Kristina Avellanin vävy
Karolina Sofia Eufemia ”Fiken” Helander, os Grönholm (1818-1870), Grönholm-Helander perheestä ainoa, jonka kautta sukuhaara on jatkunut nykypäiviin saakka
Lapsista kuvassa ovat mukana kaksi vanhinta.
Kaarle Anders (1847-64), kuoli 17 v ikäisenä ja Ida Sofia Magdalena (1845-54), kuoli 9v ikäisenä. Myöhemmin, v. 1855 syntynyt täyskaima Ida Sofia Magdalena Helanderista tuli sittemmin Adolf Waldemar Jahnssonin puoliso
Helandereille syntyi myöhemmin vielä seitsemän lasta, joista neljä varttui aikuisikään.
Perhekuva on Kustavin Kallionimessä. Se on Kustavin ensimmäinen, v 1881 valmistunut kesähuvila, joka on edelleen suvun hallussa.
Kaarle ja Eeva Kristiina lähettivät lapsistaan kaksi, Kaarlen ja Fredrikin opintielle. Tähän lienee vaikuttanut myös professori, kanslianeuvos Henrik Gabriel Porthan, joka vieraili usein Vitikkalassa
Kaarle lähetettiin Turun katedraalikouluun. Hän ryhtyi käyttämään ruotsinkielistä nimeä Carl Grönholm Carlsson. Nimi viittaa Vitikkalan saareen (kaunis, vihreä). Nimen pitkä versio oli käytössä koko Rauman pormestarikauden. Olisiko johtunut siitä, että paikkakunnalla oli toinenkin samannimisen henkilön, ainakin vuonna 1814 oli merkitty historiatiedoissa hatuntekijän kisälliksi
Suvun piirissä on enemmänkin käytetty muotoa Kaarle Grönholm. Hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1801. Vanhempien pettymykseksi Kaarlesta tuli juristi eikä pappi. Oikeustutkinnon hä suoritti 1808 Turun yliopistossa, samana vuonna alkoi auskultointi Turun hovioikeudessa. Varatuomarin arvon hän sai 1817 ja nimitettiin ylimääräiseksi notaariksi.
Hän solmi avioliiton 24.7.1810 Kristiina Avellanin kanssa. Kristiinan isä, Gustaf Avellan, oli Kokemäen kirkkoherrana 54 vuotta ja samassa virassa häntä ssurasi Kaarlen veli Fredrik.
Kaarle syntyi, kasvoi, kävi koulunsa ja valmistui juristiksi Ruotsin itäisessä maakunnassa eli Suomessa. Kaikki muut vaiheet hänen elämässään tapahtuivat Venäjän keisarikunnan suurruhtinaskunnassa. Näiden isojen muutosten vaikutukset elämään ja ilmapiiriin näkyvät kirjoituksissa yllättävän vähän. Näitä asioita voi kukin miettiä tykönään.
Kaarlen pormestarikausi Raumalla kesti noin 40 vuotta. Kaarle oli toimelias mies. Kaarle ja Kristiina ovat haudattu Rauman vanhalle hautausmaalle.